Home Wat moet er in een arbeidsovereenkomst staan?

Wat moet er in een arbeidsovereenkomst staan?

Na een nieuwe medewerker te hebben aangenomen, is het opstellen en ondertekenen van een arbeidsovereenkomst een cruciale stap. Hierbij rijst de vraag welke clausules essentieel zijn en welke aanbevolen zijn om op te nemen? Ons kantoor, nonzerosum, helpt je na te denken over de belangrijkste juridische elementen bij aanwerving.

Het leveren van arbeidsprestaties is de kern van een arbeidsovereenkomst. Als werkgever bied je werk aan, en de medewerker verbindt zich ertoe de overeengekomen taken zorgvuldig uit te voeren. Hiervoor krijgt de medewerker natuurlijk een vergoeding, namelijk zijn of haar loon. Een arbeidsovereenkomst zonder loon is geen arbeidsovereenkomst. Het loon moet vastgelegd of bepaald worden, zoals een vast maandloon, uurloon of commissieloon. De hoogte en berekeningswijze van het loon is vrij te bepalen.

Bij een arbeidsovereenkomst levert de werknemer prestaties in een ondergeschikte verhouding aan de werkgever. Dit betekent dat je als werkgever instructies kunt geven en toezicht kunt houden op de uitvoering van de taken.

Naast deze essentiƫle elementen zijn er ook een aantal aanbevolen clausules die je kunt opnemen in een arbeidsovereenkomst.

Een concurrentiebeding voorkomt dat een medewerker na het einde van zijn contract bij een concurrent gaat werken en informatie doorspeelt. Voorwaarden voor een dergelijk beding zijn onder andere dat de activiteiten vergelijkbaar moeten zijn, de duur mag maximaal 12 maanden zijn en er moet een compensatievergoeding voorzien worden.

Hoewel de wet werknemers al verbiedt om bedrijfsgeheimen te onthullen tijdens de arbeidsovereenkomst, kan een geheimhoudingsclausule dit verder specificeren. Hiermee kun je duidelijk maken welke informatie vertrouwelijk is en dus niet gedeeld mag worden. Aan de bekendmaking hiervan kun je een betaling van schadevergoeding koppelen.

Als een medewerker tijdens het dienstverband een uitvinding of creatief werk produceert, zoals bijvoorbeeld een boek, zijn de auteursrechten in principe van de medewerker. Door een clausule in het contract op te nemen, kan je het vermogensrecht aan jouw bedrijf toewijzen, waardoor jouw bedrijf de reproductie-, aanpassings- en publicatierechten verkrijgt.

Ook kan je bij de plaats van tewerkstelling vastleggen dat dit geen essentieel onderdeel is van de arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat de medewerker, indien nodig, op verschillende locaties kan werken zonder dat dit contractueel een probleem vormt.

Als laatste is het verstandig om bij eenmalige voordelen te vermelden dat deze voordelen geen verworven recht vormen. Dit voorkomt dat medewerkers in de toekomst aanspraak kunnen maken op deze premies door te stellen dat het een gebruik is geworden.

Het naleven van de wetgeving zorgt voor duidelijkheid bij de werknemers over wat van hen wordt verwacht. Helderheid over plichten en rechten van werknemers leidt tot duidelijke afspraken met medewerkers, en een sterkere positie bij conflicten. Hulp nodig bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst of andere juridische zaken? Wij, nonzerosum, staan voor je klaar.

Neem contact met ons op